Kadzidłowiec indyjski – właściwości biologiczne
Kadzidłowiec indyjski (Boswellia serrata) to przedstawiciel rodziny osoczynowatych. Olibanum, Sallai guggal, Frankincense – to tylko niektóre nazwy oleo-żywicy pozyskiwanej z jego pni. Olibanum zawiera:
- 50% żywicy – w jej skład wchodzą głównie pięciopierścieniowe kwasy triterpenowe, spośród których największą aktywność wykazują kwasy: α- i β-bosweliowy, acetylo-β-bosweliowy, 11-keto-β-bosweliowy oraz 3-acetylo-11-keto-β-bosweliowy,
- 20–23% gumy – stanowi ona mieszaninę cukrów pięcio- i sześciowęglowych z enzymami trawiennymi i utleniającymi,
- 8–9% olejku eterycznego – około 200 różnych związków o charakterze mono-, di- i seskwiterpenowym.
- Składniki aktywne wyciągu z kadzidłowca indyjskiego wykazują wielokierunkowe działanie.
Badania in vitro wykazały, że kwasy bosweliowe posiadają zdolność selektywnego hamowania aktywności 5-lipooksygenazy (5-LOX). W efekcie ich działania dochodzi do skurczu i zwiększenia przepuszczalności naczyń krwionośnych, skurczu mięśni gładkich oskrzeli, chemotaksji i aktywacji leukocytów. Badania przeprowadzone z udziałem kwasów bosweliowych potwierdzają ich aktywność antyproliferacyjną i pro-apoptotyczną w stosunku do komórek nowotworowych raka okrężnicy i białaczki. Wykazano także działanie przeciwnowotworowe monoterpenów i seskwiterpenów zawartych we frakcji olejowej wyciągu z kadzidłowca przeciwko komórkom raka wątroby.
Źródło:
Rajabian A., Sadeghnia H., Fanoudi S., Hosseini A.: Genus Boswellia as a new candidate for neurodegenerative disorders. Iran J Basc Med. Sci 2020; 23: 277–286.