Weganizm w ciąży
Dobrze zbilansowane i zaplanowane diety wegetariańskie, w tym wegańskie, są według Amerykańskiego Towarzystwa Dietetycznego i Akademii Żywienia i Dietetyki bezpieczne w ciąży. Jednak, jak wskazują wyniki badań, u ciężarnych weganek często występuje niedobór składników odżywczych. Dieta wegańska może powodować niedobory żelaza, cynku, wapnia, jodu, witaminy B12, witaminy D i kwasów tłuszczowych omega-3. Dlatego w czasie ciąży weganki powinny skonsultować ze specjalistą sposób odżywiania.
W połączeniu z suplementacją kwasu foliowego, żelaza, cynku, wapnia, jodu, witaminy D, B12 i kwasów tłuszczowych omega-3 dobrze wyważona dieta wegańska zazwyczaj zapewnia dobry poziom składników odżywczych w ciąży. Weganizm ma również wiele zalet, w tym m.in. pozytywnie wpływa na ciśnienie krwi, zmniejsza poziom cholesterolu, a także obniża ryzyko wystąpienia chorób serca.
Źródła:
Zimmer M., Sieroszewski P., Oszukowski P., Huras H., Fuchs T., Pawlosek A.: Polish Society of Gynecologists and Obstetricians recommendations on supplementation during pregnancy. Ginekol. Pol., 2020; 91: 644–653.
Recommendation of the Polish Society of Midwives regarding the use of docosahexaenoic acid (DHA) during breastfeeding, http://www.ptpol.pl/aktualnosci/33-rekomendacja-polskiego-towarzystwa-poloznych-w-zakresie-stosowania-kwasu-dokozaheksaenowego-dha-w-okresie-karmienia-piersia, stan z dnia 3.05.2022.