Olej z owocu poziomki – prozdrowotne właściwości
Badaczy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu zainteresowały właściwości oleju z dość nietypowego źródła – z owocu poziomki. Okazuje się, że ten mały leśny owoc zawiera wiele witamin oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. W przeprowadzonych badaniach naukowych wykorzystano olej z poziomki tłoczony na zimno i ekstrahowany z wykorzystaniem dwutlenku węgla, który cechuje wysoka selektywność, co oznacza, że wraz z produktem nie są wyodrębniane dodatkowe składniki i zanieczyszczenia.
Wyniki badań wskazują, że olej z poziomek ekstrahowanych z użyciem dwutlenku węgla jest cennym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych o niskim stosunku kwasów z rodzin n-6 do n-3. Zawartość kwasu α-linolenowego wynosi 41%. Kwas ten należy do cennej dla zdrowia grupy wielonienasyconych tłuszczów omega-3. Poza kwasami tłuszczowymi olej z poziomki jest bogatym źródłem tokoferoli, karotenoidów i steroli – nietłuszczowych substancji bioaktywnych.
Kolejnym etapem badań nad olejem z poziomki będzie określenie bioaktywności tego produktu z wykorzystaniem badań na liniach komórkowych. Badania te obejmą ocenę właściwości przeciwzapalnych testowanej substancji oraz jej potencjalne zastosowanie w profilaktyce chorób cywilizacyjnych.
Źródło:
https://naukawpolsce.pl/aktualnosci/news%2C92109%2Cwroclaw-naukowcy-badaja-wlasciwosci-oleju-z-poziomki.html, stan z dnia 3.05.2022.